İsviçre’de buzul çöktü: Dünya iklim değişikliğinin risklerini yeniden tartışıyor






Buzulların Çökme Biçimleri ve İklim Değişikliği

Buzulların Çökme Biçimleri ve İklim Değişikliği

Bilim insanları, dünyanın farklı bölgelerindeki buzulların çökme biçimlerinin değişebileceğini ancak genellikle iklim değişikliğinin rol oynadığını belirtiyor.

Alaska Fairbanks Üniversitesi’nden Martin Truffer

Alaska Fairbanks Üniversitesi’nde buzulların hareketini inceleyen fizik profesörü Martin Truffer, İsviçre’deki bir buzul çökmesinin donmuş toprak olan permafrost’un erimesinden kaynaklandığını belirtiyor. Bu durum, Birch Buzulu üzerindeki kaya yüzeyin dengesiz hale gelmesine sebep olmuş.

Truffer, Birch Buzulu’nun hareket etmesinin hızlandığını ve tüm dağ yamacının çökme noktasına ulaşması durumunda yaklaşık 300 kişinin ve tüm hayvanların köyden tahliye edildiğini belirtiyor.

Aynı zamanda Truffer, bazen suyun tüm bir buzulun altına girebileceğini ve buzulu kaldırabileceğini vurguluyor. Geçmişte Alaska’nın Juneau şehrinin benzer bir sebep ile sular altında kaldığını da söylüyor.

Truffer, birçok buzulun yok olması için daha fazla küresel ısınmaya ihtiyaç olmadığını belirtiyor.

Ohio State Üniversitesi’nden Lonnie Thompson

Ohio State Üniversitesi’nden buzul uzmanı Lonnie Thompson ise buzulların bazen inanılmaz derecede hızlı çökebildiğini belirtiyor. Bu durumun, binlerce insanı risk altında bırakan büyüyen bir sorun olduğunu ifade ediyor.

Bilim insanları, eriyen buzulların önümüzdeki on yıl içinde deniz seviyelerini yükselteceğini ve iç bölgelerdeki buzulların kaybının içme suyu ve tarım gibi alanlarda güvene dayalı toplulukları derinden etkileyeceğini bildiriyor.

Neler Yaşandı?

İtalya’nın Dolomit Dağları’ndaki Marmolada buzulu 2022 yazında dev bir parçasını kaybederek popüler bir yürüyüş alanına çığ düşürdü ve 11 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

Öte yandan Peru’da yaşanan buzul çökmeleri tsunamiye yol açtı ve toprak kaymalarına sebep olarak birçok kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

Eriyen Buzullar ve Küresel Isınma

Kömür gibi fosil yakıtların kullanımı sonucu yayılan sera gazları, dünyadaki buzulların büyük çoğunluğunun yok olmasına yol açacak şekilde küresel ısınmaya neden oluyor.

Bilim insanları, Alpler’deki buzulların yüzey alanlarının son 70 yılda yüzde 50’sinden fazlasını kaybettiğini ve bu kaybın hızla devam ettiğini ifade ediyor. Aynı şekilde İsviçre ve Peru’da da buzul kayıplarının alarm verici boyutta olduğu belirtiliyor.

Ne Oldu?

İsviçre’nin Valais kantonu yetkilileri, buzul hareketliliği nedeniyle Birch Buzulu’nun dev bir parçasının koptuğunu bildirerek bölgedeki Blatten köyünün “özel bir durumda” olduğunu açıkladı. Köyde yaşayan yaklaşık 300 kişi tahliye edilmişti.


Related Posts

Kraliyet Ailesini sarsan ölüm! Prens William ve Harry’nin 20 yaşındaki kuzeni ölü bulundu

Prens William ve Prens Harry’nin 20 yaşındaki kuzeni Rosie Roche, evinde ölü bulundu. Yanında bir ateşli silahın da bulunması olayın şok edici boyutunu artırdı. Roche, Prenses Diana’nın amcasının torunuydu ve 14 Temmuz’da ailesinin yaşadığı evde hayatını kaybetti. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı ve duruşma 25 Ekim tarihine ertelendi.

Resul Emrah Şahan’ın tutukluluğuna dördüncü itiraz

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik ilk dalga operasyonda tutuklanan CHP’li Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan’ın avukatları dördüncü kez tutukluluğa itiraz etti.

Fransa’da Muz Eseri Yendi!

Ziyaretçi, 6.2 milyon dolarlık ‘Comedian’ muzunu müzede yedi. Güvenlik hızlı müdahale etti.

İsrail’in ablukası Gazze’yi açlığa sürüklüyor: Biri bebek 2 çocuk daha açlıktan hayatını kaybetti

İsrail’in insani yardım girişini kısıtlayan ablukası sebebiyle kıtlığın yayıldığı Gazze Şeridi’nde 40 günlük bir bebek ve bir çocuk daha açlıktan yaşamını yitirdi.

İstanbul trafiğinde dehşete düşüren görüntü: Keserle saldırdı!

İstanbul’da otomobil sürücüsü ile hurda taşıyan kamyonetin sürücüsü arasında kavga çıktı. Kavga sırasında taraflardan biri, diğerine keserle saldırdı.

Türkiye’nin kuş oteli kuraklık ve müsilaj tehdidi altında

Türkiye’nin yüz ölçümü en küçük, kuş popülasyonu açısından da en yoğun olan tapulu tek lagünü, Yalova’nın Altınova ilçesindeki Hersek Lagünü, kuraklık ve müsilaj tehdidi ile karşı karşıya. Kuş Oteli olarak da bilinen lagünde geçen yıla göre kuş popülasyonunda azalma yaşandığını söyleyen Hersek Lagünü Alan Sorumlusu Uzman Biyolog Yakut Can Aşıkoğlu, “2024 yılının verilerinde kuş adedi yaklaşık 10 bin 500 olarak tespit edilmiş. 2025 yılında benim gözlemlediğim yaklaşık 5 bin birey diyebilirim” ded