İsviçre’de buzul çöktü: Dünya iklim değişikliğinin risklerini yeniden tartışıyor






Buzulların Çökme Biçimleri ve İklim Değişikliği

Buzulların Çökme Biçimleri ve İklim Değişikliği

Bilim insanları, dünyanın farklı bölgelerindeki buzulların çökme biçimlerinin değişebileceğini ancak genellikle iklim değişikliğinin rol oynadığını belirtiyor.

Alaska Fairbanks Üniversitesi’nden Martin Truffer

Alaska Fairbanks Üniversitesi’nde buzulların hareketini inceleyen fizik profesörü Martin Truffer, İsviçre’deki bir buzul çökmesinin donmuş toprak olan permafrost’un erimesinden kaynaklandığını belirtiyor. Bu durum, Birch Buzulu üzerindeki kaya yüzeyin dengesiz hale gelmesine sebep olmuş.

Truffer, Birch Buzulu’nun hareket etmesinin hızlandığını ve tüm dağ yamacının çökme noktasına ulaşması durumunda yaklaşık 300 kişinin ve tüm hayvanların köyden tahliye edildiğini belirtiyor.

Aynı zamanda Truffer, bazen suyun tüm bir buzulun altına girebileceğini ve buzulu kaldırabileceğini vurguluyor. Geçmişte Alaska’nın Juneau şehrinin benzer bir sebep ile sular altında kaldığını da söylüyor.

Truffer, birçok buzulun yok olması için daha fazla küresel ısınmaya ihtiyaç olmadığını belirtiyor.

Ohio State Üniversitesi’nden Lonnie Thompson

Ohio State Üniversitesi’nden buzul uzmanı Lonnie Thompson ise buzulların bazen inanılmaz derecede hızlı çökebildiğini belirtiyor. Bu durumun, binlerce insanı risk altında bırakan büyüyen bir sorun olduğunu ifade ediyor.

Bilim insanları, eriyen buzulların önümüzdeki on yıl içinde deniz seviyelerini yükselteceğini ve iç bölgelerdeki buzulların kaybının içme suyu ve tarım gibi alanlarda güvene dayalı toplulukları derinden etkileyeceğini bildiriyor.

Neler Yaşandı?

İtalya’nın Dolomit Dağları’ndaki Marmolada buzulu 2022 yazında dev bir parçasını kaybederek popüler bir yürüyüş alanına çığ düşürdü ve 11 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

Öte yandan Peru’da yaşanan buzul çökmeleri tsunamiye yol açtı ve toprak kaymalarına sebep olarak birçok kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

Eriyen Buzullar ve Küresel Isınma

Kömür gibi fosil yakıtların kullanımı sonucu yayılan sera gazları, dünyadaki buzulların büyük çoğunluğunun yok olmasına yol açacak şekilde küresel ısınmaya neden oluyor.

Bilim insanları, Alpler’deki buzulların yüzey alanlarının son 70 yılda yüzde 50’sinden fazlasını kaybettiğini ve bu kaybın hızla devam ettiğini ifade ediyor. Aynı şekilde İsviçre ve Peru’da da buzul kayıplarının alarm verici boyutta olduğu belirtiliyor.

Ne Oldu?

İsviçre’nin Valais kantonu yetkilileri, buzul hareketliliği nedeniyle Birch Buzulu’nun dev bir parçasının koptuğunu bildirerek bölgedeki Blatten köyünün “özel bir durumda” olduğunu açıkladı. Köyde yaşayan yaklaşık 300 kişi tahliye edilmişti.


Related Posts

Ateşkes duyurusu sonrası İran’dan ilk açıklama

İran Dışişleri Bakanı Seyed Abbas Irakçi, ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘İran ve İsrail ateşkes anlaşmasına vardı’ duyurusunun ardından sosyal medya üzerinden bir açıklama yayımladı. Irakçi’nin bu açıklaması Trump’ın duyurusundan sonra İran veya İsrail …

İran ABD üssüne saldırdı: BM’den ilk açıklama

BM Sözcülük Ofisi’nden konuya ilişkin yazılı açıklama yapıldı. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, BM lideri Guterres’in, İran’ın Katar’daki ABD üssüne yönelik saldırısını kınadığını, çatışmanın diplomatik yollarla bitirilmesi çağrısını yinelediğini …

CHP’den Erdoğan’ın “Asgari ücretli ayda 10 kez deposunu doldurabiliyor” sözlerine yanıt

CHP’den Erdoğan’ın “Asgari ücretli ayda 10 kez deposunu doldurabiliyor” sözlerine yanıt

Bıçaklanmış halde ölü bulundu: Kardeşinden şüphelendiler

Tokat’ın Niksar ilçesinde ağabeyini bıçaklayarak öldürdüğü öne sürülen kişi gözaltına alındı.

Erdoğan’ın başdanışmanı Oktay Saral’dan CHP’li Ali Mahir Başarır’ı hedef alan sözler

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral, Gazeteci Fatih Altaylı’nın tutuklanmasına tepki gösteren CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır’a ağır sözler kullandı.

İran’ın üç nükleer tesisine yönelik saldırıda ABD hangi silahları kullandı?

İran’ın üç nükleer tesisine yönelik saldırıda ABD hangi silahları kullandı?