Yapay zekanın halüsinasyon görmesi: Olmayan bilgileri sunuyor

Var olmayan ancak gerçek gibi görünen algısal yanılsamalar halüsinasyonlar olarak adlandırılır. ChatGPT, DeepSeek ve Gemini gibi büyük dil modellerinin kullanıcılarına yanlış, çarpık veya gerçek olmayan çıktılar sunması, insanlara “Yapay zeka halüsinasyon görebilir mi?” sorusunu akıllara getiriyor.

Yapay zeka, insan zekasına özgü bazı işlevleri yerine getirebilir ancak bilinçli değildir. Bununla birlikte, bir insan gibi “halüsinasyonlar görebilir.”

Genellikle “tarafsız ve doğru” olarak kabul edilen yapay zekanın, gerçek dışı ve yanıltıcı veriler üretmesi, güvenilirlik ve şeffaflık endişelerini artırıyor. Yapay zeka destekli sohbet robotları, girilen komuta uygun yanıtlar sunarak yapay zekanın “yanılmaz” olduğu algısını yaratsa da “halüsinasyonlar görmesi” ciddi sonuçlara neden olabilir.

Uzmanlara göre, yapay zekanın yanlış veya gerçek dışı bilgi sunması, kullanıcıya fayda sağlama amacından kaynaklanmaktadır. Profesör Ehsan Hoque, yapay zekanın “dalkavukluk” yaptığını belirterek, yanlış bilgi aktarımının, eksik verilerden kaynaklanabileceğini vurguladı.

Hoque’a göre, yapay zeka modelleri, gerçekleri doğrulamak yerine kelime kalıplarına dayanarak metin oluşturur. Bu durum, yanlış ve yanıltıcı metinlerin üretilmesine neden olabilir.

Hoque, halüsinasyonların kasıtlı olmadığını ancak sisteme değer yargılarının kodlanabileceğini belirtti. Şu anki teknolojinin halüsinasyon sorununu çözecek kapasiteye sahip olmadığını ifade etti.

Uzmanlar, yapay zekanın gerçek olmayan bilgileri doğruymuş gibi sunmasını, nöropsikiyatrik bir hastalık olan “konfabulasyon” rahatsızlığına benzetiyorlar. Bu durumun, yapay zekanın resmi belgelerde kullanılması durumunda ciddi sonuçlara yol açabileceği belirtilmektedir.

Washington Üniversitesi Dilbilimi Bölümü Profesörü Bender, yapay zekaya mutlak güvenilmemesi gerektiğini vurgulayarak yapay zekaya duyulan aşırı güvenin pazarlama stratejileriyle ilişkili olduğunu belirtti. Bender, yapay zekanın halüsinasyon sorununu çözecek bir şeye sahip olmadığını ifade etti.

Related Posts

Dünya Kaykay İniş Şampiyonası Erzincan’da başladı

Erzincan Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde iki gün sürecek Dünya Kaykay İniş Şampiyonası başladı. 21 ülkeden 50 sporcu yarışmanın ilk gününde saatte 120 kilometre hıza ulaştı

Meta ve Oakley birlikte çalıştı; yeni akıllı gözlük modelleri tanıtıldı

Meta farklı şirketlerle çalışarak akıllı ürünlerini tanıtmaya devam ediyor. Bu sefer yeni akıllı gözlükler için Oakley ile ortaklık kuruldu.

Google Arama’da Sesli Özet dönemi başlıyor

Google, arama sorguları için yeni bir özelliği test etmeye başladı: Sesli Özet.

Devlet destekli siber saldırılarda Türkiye en çok hedef alınan ülkeler arasında!

Devlet destekli siber saldırılarda Türkiye en çok hedef alınan ülkeler arasında!

En güçlü roket: Starship 9’uncu kez test edildi 30 dakika sonra kontrolden çıktı

Milyarder iş adamı Musk’ın SpaceX şirketinin geliştirdiği Starship uzay roketi, 9’uncu uçuş testini yaptı. Test başladıktan 30 dakika sonra roketle bağlantı kesildi.

Minik eskrimci Cihangir gözünü olimpiyatlara dikti

Samsunlu 10 yaşındaki eskrim sporcusu Cihangir Pehlivan, ilk uluslararası turnuvasında altın madalyaya uzanarak, 2032 Yaz Olimpiyatları için büyük bir hedef koydu.