Yabancılar aile hekiminden hizmet alabilir mi? Aile Hekimliği düzenlemesinin detayları

Sağlık Bakanlığı’ndan Yeni Aile Hekimliği Kanunu Düzenlemeleri

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Aile Hekimliği Kanunu’nda yapılan yeni düzenlemeler Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra 15 Haziran’da yürürlüğe girdi. Önceki düzenlemede mesai sonrası aile hekimleri tarafından yapılabilecek olan akupunktur ve fitoterapi uygulamalarıyla ilgili olarak yeni düzenlemeyle artık hafta sonları ve genel tatil günlerinde de yapılabilmesine olanak tanındı.

Aile Sağlığı Merkezleri’nde bu hizmetler için belirlenen ücret, diğer sağlık kuruluşları için belirlenen ücretten daha düşük olacak. Ayrıca, aile hekimleri tarafından düzenlenen özel amaçlı raporlar da Aile Sağlığı Merkezleri’nden daha az ücret ödeyerek alınabilecek. İstirahat, ASAL ve evlilik raporları gibi belirli raporlar hala ücretsiz olacak.

Yabancılar da Aile Hekimlik Hizmetlerinden Yararlanabilecek

Ayrıca, Türkiye’de ikamet izni olmayan yabancılar da hizmet ücretlendirme listesi üzerinden sağlık hizmeti alabilecek. İkamet izni bulunan yabancılar ise belirli bir ücret karşılığında 6 ay boyunca sağlık hizmeti alabilecek. Geçici koruma altındaki yabancılar gibi özel mevzuata tabi yabancılar ise bu düzenleme kapsamına girmeyecek. Sağlık hizmetleri için ödemeler, Sağlık Bakanlığı Ödeme Sistemi üzerinden e-Devlet ile yapılabilecek.

Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan ‘Kamu Sağlık Hizmetleri Fiyat Tarifesi’ ile ilgili işlemler, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek. Ayrıca, vatandaşlar ve turistler için kullanıcı kılavuzlarına da Sağlık Bakanlığı web sitesinden erişilebilecek.

Related Posts

Sıcak havalarda gazlı içecek tüketmek susuzluğu artırıyor

Sıcak havalarda özellikle bilinçsiz gazlı içecek tüketmenin sağlığı tehlikeye attığını belirten Diyetisyen Mısra Beste Köleoğlu, “Gazlı içeceklerdeki kafein idrar söktürücü etki yapar, bu da su kaybını artırır. Şeker oranı yüksek bu içecekler kan şekerinde dalgalanmalara da yol açabilir. Özellikle diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar için bu içecekler risklidir” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi “tetkik kısıtlaması” getirdi: TTB’den “Hekim bağımsızlığına darbe!” tepkisi geldi!

“Hangi branştan olursa olsun bütünlüklü bir değerlendirme yapmak her hekimin hem görevi hem sorumluluğudur”

Erken tanı umut veriyor: Belirtiler 5 yaşında kaybolabilir

Antalya Bilim Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serhat Nasıroğlu’nun 1465 çocuk üzerinde yaptığı araştırmaya göre, otizmde erken tanı ve yoğun eğitim, çocukların tanıyı tamamen kaybetme şansını artırıyor. Tanıyı kaybeden çocukların teşhis yaşı ortalama 2,4; tanıyı bırakma yaşı ise 5,5.

Sosyal hayatı mahveden hastalık: Balık Kokusu Sendromu

Prof. Dr. Zeynep Ocak, “Balık kokusu sendromu sosyal hayatı bitiriyor, kişinin dışlanmasına ve yalnızlaşmasına neden oluyor” dedi.

Gençleşme vaadiyle gelen büyük tehlike! Hormonları mahvediyor, sakın yüze sürmeyin

Sosyal medyada yaygınlaşan tehlikeli bir güzellik trendi, kadın sağlığını riske atıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, östrojen içerikli vajinal kremlerin yüz bölgesine uygulanmasının ciddi hormonal dengesizliklere ve uzun vadede kanser riskine yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Görülme yaşı 15’e kadar düştü! Ani ve zorlayıcı hareket sonrasında başlıyorsa dikkat

Bel fıtığının katlanarak arttığını söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Ferda Özdemir, son yıllarda ise gençler arasında daha sık görüldüğüne dikkat çekti.