Uzmanı, “risk grubundakiler dikkatli olmalı” diyerek uyardı: Grip vakalarındaki artış mevsim normallerinde

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. İsmail Balık’tan Grip Uyarısı

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık, grip vakalarındaki artışın mevsim normallerinde seyrettiğini ancak risk grubundakilerin dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Balık, grip virüslerinin hastane başvurularında son günlerde öne çıktığını belirtirken, Kovid-19’un halen devam ettiğini ve toplumun büyük bir bölümünün bağışıklık kazandığı için salgın beklentisinin olmadığını vurguladı.

Nezle virüsleri ve Respiratuar Sinsityal Virüsü (RSV) gibi etkenlerin de zaman zaman artış gösterdiğini dile getiren Balık, özellikle nüfus hareketliliğinin fazla olduğu dönemlerde bu virüslerde belirgin artışlar yaşandığını belirtti.

Grip vakalarında mevsimsel artışın endişeye sebep olmadığını belirten Balık, salgın düzeyinde bir artış görülmediğini vurgulayarak, tedbirlerin sürekli alınması gerektiğini ifade etti.

Risk gruplarının dikkat etmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Balık, alerji hastaları, 65 yaş üzerinde alerjik astımı olanlar, kanser tedavisi görenler, kalp yetmezliği, kronik akciğer hastalığı ve diyabeti bulunanların risk altında olduğunu bildirdi.

Virüslerin özellikle okullarda yayıldığını ve enfeksiyonların çocuklar arasında en fazla bulaştığını belirten Balık, antibiyotik kullanımının gereksiz yere arttığını ve bu durumun olumsuz sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.

Virüs kaynaklı hastalıklarda antibiyotik kullanımının etkili olmadığını belirten Prof. Dr. Balık, halkı gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınmaları konusunda uyardı. Antibiyotiklerin direnç gelişimine yol açabileceğini ve gereksiz yere kullanılmasının zararlı olabileceğini söyledi.

Kaynak: kilis-egitim.com.tr

Related Posts

Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi “tetkik kısıtlaması” getirdi: TTB’den “Hekim bağımsızlığına darbe!” tepkisi geldi!

“Hangi branştan olursa olsun bütünlüklü bir değerlendirme yapmak her hekimin hem görevi hem sorumluluğudur”

Yabancılar aile hekiminden hizmet alabilir mi? Aile Hekimliği düzenlemesinin detayları

Aile Hekimliği Kanunu’nda yapılan yeni düzenlemeye göre; aile hekimleri, hafta sonları ve genel tatil günlerinde akupunktur ve fitoterapi hizmeti verebilecek, her basamakta ücretli olan ‘özel amaçlı raporlar’ aile sağlığı merkezlerinden daha az ücret ödenerek alınabilecek. Peki yabancılar aile hekiminden hizmet alabilir mi? İşte yeni düzenlemenin detayları.

Erken tanı umut veriyor: Belirtiler 5 yaşında kaybolabilir

Antalya Bilim Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serhat Nasıroğlu’nun 1465 çocuk üzerinde yaptığı araştırmaya göre, otizmde erken tanı ve yoğun eğitim, çocukların tanıyı tamamen kaybetme şansını artırıyor. Tanıyı kaybeden çocukların teşhis yaşı ortalama 2,4; tanıyı bırakma yaşı ise 5,5.

Sosyal hayatı mahveden hastalık: Balık Kokusu Sendromu

Prof. Dr. Zeynep Ocak, “Balık kokusu sendromu sosyal hayatı bitiriyor, kişinin dışlanmasına ve yalnızlaşmasına neden oluyor” dedi.

Gençleşme vaadiyle gelen büyük tehlike! Hormonları mahvediyor, sakın yüze sürmeyin

Sosyal medyada yaygınlaşan tehlikeli bir güzellik trendi, kadın sağlığını riske atıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, östrojen içerikli vajinal kremlerin yüz bölgesine uygulanmasının ciddi hormonal dengesizliklere ve uzun vadede kanser riskine yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Görülme yaşı 15’e kadar düştü! Ani ve zorlayıcı hareket sonrasında başlıyorsa dikkat

Bel fıtığının katlanarak arttığını söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Ferda Özdemir, son yıllarda ise gençler arasında daha sık görüldüğüne dikkat çekti.