TÜİK verileri ‘özgün eser’ diye gizledi

TÜİK Verileri Mahkemeye ‘Özgün Eserim’ Diye Sunmuş

Milyonlarca emekli ve çalışanın düşük zam almasına sebep olduğu iddiasıyla dava açılan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), enflasyon hesabında kullandığı fiyat verilerini mahkemeye ‘özgün eserim’ diye sunduğu ortaya çıktı. TÜİK davasının avukatı Ali Erdem Gündoğan, verilerin özgün eser olmadığını, TÜİK’in bu yöntemle veri gizlemeye çalıştığını mahkemeye bildirdi.

Verileri Talep Etti

SÖZCÜ’ye konuşan Gündoğan, “Özgün eser diyerek gizlenen o veriler 2022’ye kadar her ay yayınlanıyordu. Gizli olacak hiçbir yanı yok. Açıklanmayan veriler yüzünden insanlar düşük zam aldı, yoksullaştı. Yoksulluk TÜİK’in özgün eseri haline geldi” dedi. Yargıtay Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz’in TÜİK aleyhine açtığı asılsız veri davasında Ankara 6. İdare Mahkemesi ara kararla kurumdan enflasyon hesabında kullandığı ürün fiyatlarının listesini istemiş, TÜİK de verilerin sadece bir bölümünü ‘gizli’ notuyla sunmuştu. Avukat Gündoğan, mahkemeye verdiği ek beyan dilekçesinde, şifreli flaş bellekteki verilerin davacı taraf olarak kendilerine verilmesini, TÜİK’in gönderdiği bilgilerin eksik olup olmadığının bilirkişi tarafından incelenmesini, bilgiler tam gönderilmişse bilirkişi tarafından enflasyonun yeniden hesaplanmasını istedi.

TÜİK’in şirketlerle internetten aldığı fiyat bilgisini mahkemeye sunmayarak ara kararı ihlal ettiğini belirten Gündoğan, TÜİK’in 2005’ten 2022’ye kadar yayınladığı fiyat verilerini flaş bellekle mahkemeye sunarak, ‘özgün ve gizli’ olduğunu iddia etmesinin doğru olmadığını belirtti.

İki ayrı fiyat mı var?

Avukat Ali Erdem Gündoğan, TÜİK’in çarşı pazarın dışında perakendeci şirketlerden ikili protokolle fiyat topladığını ancak fiyatları ‘gizli veri’ diyerek mahkemeye vermediğini bildirdi. Gündoğan mahkemeye, “TÜİK neden iş yerleri ile ikili protokol yapma ihtiyacı duyuyor? Şirketler kamuya ayrı, TÜİK’e ayrı fiyat mı veriyor? Ayrı fiyat listesi yoksa veriler niçin gizleniyor” sorularını yöneltti.

Gündoğan, TÜİK’in alandan derlenen mal ve hizmet fotoğraflarını da gizli veri olduğu iddiasıyla göndermeyerek mahkemeden bilgi gizlediğini bildirdi.

Emekli taş kaynatmış Şimşek için para toplamıştı

TÜİK, yılın başından bu yana yine eylemlerin adresi oldu. KESK üyeleri mart ayında düşük zam oranlarını protesto etmişti. Tüm Emekliler Sendikası üyesi emekliler de TÜİK binası önünde taş kaynatmış, Hazine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek için para toplamıştı.

Related Posts

Türkiye’ye yılın ilk beş ayında 4 milyar 727 milyon dolarlık yatırım!

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ödemeler Dengesi istatistiklerinin açıklanmasının ardından Rakamlarla Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Bülteni’ni yayımladı. Buna göre, Türkiye’ye mayıs ayında 1 …

Rekabet Kurumu’ndan Google’a 355 milyon TL ceza: Taahhüdü ihlal etti

Rekabet Kurumu, daha önce verdiği taahhütleri yerine getirmeyen Google’a 355 milyon TL idari para cezası uyguladı. Ceza, şirketin rekabete aykırı yeni bir tasarımı devreye alması nedeniyle verildi.

Dev havayolu şirketi Musk’ın şirketi ile anlaşmayı duyurdu: Jet hızında olacak

Dev havayolu şirketi Elon Musk’ın Starlink şirketi ile anlaşmaya vardığını duyurdu. Havayolu şirketi Starlink ağı sayesinde yolcularına ‘jet hızı’nda internet hizmeti sunacak

Emeklinin hesabına 25 bin lira yatırılacak: Başvuran alacak

Emeklilerin zam oranlarının belli olmasıyla bankaların promosyon rekabeti de kızıştı. Bankalar yarışa girerken emekliler de en kazançlı yöntem için araştırmalar ve hesaplamalar yapmaya başladı. BAŞVURAN ALACAK Temmuz ayında enflasyon farkıyla …

Tüketiciyi yanıltan tanıtımlar için 141 milyon lira ceza!

Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Reklam Kurulu, bu yılın ilk 6 ayında, tanıtımlardaki aldatıcılık, bilgi eksikliğinin istismar edilmesi, ekonomik çıkarların etkilenmesi gibi kusurlar nedeniyle 141 milyon 123 bin 32 lira idari para cezası uyguladı.

Kripto para piyasasını karıştırdı: Gizemli yatırımcı 14 yıl sonra ilk kez işlem yaptı

Bitcoin’in ilk yıllarından beri hareketsiz kalan bir yatırımcıya ait cüzdanlardan 14 yıl sonra ilk kez işlem yapıldı. Yatırımcının kripto varlıklarının 18 bin dolardan 2.5 milyar dolara çıktığı belirtiliyor.