Trump’ın “yerli” resti ihracatçıya fırsat oldu

MİTHAT YURDAKUL / ANKARA – Donald Trump yönetiminin yerli üretimi desteklemek için ABD’ye çelik ihracatına ilave vergi getirmesi, yüksek vergi ödeyen Türk ihracatçılar için fırsat yarattı. ABD’den çelik ve alüminyum içeren ürünlerin ithalatına ilave vergi uygulanmaya başlandı. Türkiye’nin Washington Ticaret Müşavirliği’nin uyarısına göre, ABD Ticaret Bakanlığı’nca açıklanan bildirimle, çelik ve alüminyum ürünlerinde ilave gümrük vergilerinin hızlı şekilde tahsili için duyuru yapılırken, ABD Gümrük Sınır ve Muhafaza Birimi tarafından alüminyum ve çelik sektörlerinde yüzde 25’lik vergi tahsiline ilişkin detaylar belirlendi. Buna göre, 12 Mart 2025 itibarıyla belli fasıllar dışında kalan ürünlerden, çelik ve alüminyum içeriğine göre vergi tahsil edilmeye başlanacak.

KÜLFET DEĞİL FIRSAT VAR

Trump’ın duyurduğu vergi artışı, Türkiye için mali külfet anlamında yeni bir durum oluşturmayacak. 2018 yılında ABD’deki ilk Donald Trump yönetimi, rahip Andrew Brunson olayının ardından, “Section 232” önlemleri kapsamında Türkiye’ye uyguladığı çelik ve alüminyum vergi tarifesini yüzde 50’ye çıkarmıştı. Daha sonra bu oran yüzde 25’e indirilirken; Kanada, Brezilya, Meksika, Japonya, Güney Kore gibi ülkelere uygulanan vergi muafiyetleri ise Türk üreticilerin ABD’ye ihracatını yaklaşık 10’da birine düşürmüştü. Şimdi ise ABD’nin çelik ihracatçısı diğer ülkelere de yüzde 25 vergi getirilmesinin, Türk ihracatçının ABD pazarında lehine olabileceği, vergi eşitliğinin ABD pazarında daha adil bir rekabet ortamına yol açacağı ifade ediliyor.

KRİTİK MADENLERDE YERLİLİK KARARI

Donald Trump tarafından 20 Mart’ta imzalanan “Amerikan Mineral Üretimini Artırmak İçin Acil Önlemler” başlıklı icra kararı da dünya madencilik sektöründe yeni bir dönemin kapılarını aralıyor. Karar, ABD’nin yerli mineral üretimini hızlandırma, kritik madenlerde dışa bağımlılığı azaltma ve tedarik zincirini güçlendirme hedefleri doğrultusunda atılmış kritik bir adım olarak değerlendiriliyor. Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz, “Küresel rekabetin yeni başlığı artık sadece enerji değil, aynı zamanda kritik mineraller ve ham madde arz güvenliği olacak. Türkiye olarak zengin maden kaynaklarımızı sorumlu madencilik anlayışıyla ekonomiye kazandırmak, sanayimizin ham madde ihtiyacını kendi kaynaklarımızdan karşılamak ve dışa bağımlılığı azaltmak için benzer adımları atmaktan başka yolumuz yok” dedi.

Related Posts

Morgan Stanley, Türkiye’de temmuzdan itibaren faiz indirimi bekliyor

Morgan Stanley, Türkiye’de temmuzdan itibaren faiz indirimi bekliyor

Bakan Uraloğlu açıkladı! Elektronik haberleşmeye 94,1 milyar TL yatırım

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, elektronik haberleşme şirketlerinin sektöre yaptığı yatırımın 2023 yılına göre yüzde 80 artışla 94,1 milyar liraya ulaştığını bildirdi. Bakan Uraloğlu, fiber abone sayısının 8,1 milyona; 4,5G abone sayısının ise 87,6 milyona ulaştığını kaydetti.

Son dakika: Memur ve emekliler merakla bekliyordu: Enflasyon rakamları açıklandı

TÜİK Haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre aylık enflasyon yüzde 1.37 olarak açıklanırken yıllık enflasyon yüzde 35.05 oldu.

Yeni bedelli askerlik ücreti ne kadar olacak?

Yeni bedelli askerlik ücreti ne kadar olacak?

Memur ve emeklinin merakla beklediği haziran enflasyon rakamı açıklandı: TÜİK duyurdu

Milyonlarca memur ve emeklinin, odaklandığı Haziran 2025 enflasyon verisi Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklandı. Enflasyon aylık bazda 1.37 olarak gerçekleşti. Yıllık enflasyon yüzde 35.05 olarak tespit edildi.

Son dakika… ENAG haziran enflasyonunu açıkladı

Son dakika… Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) haziran ayına ilişkin E-TÜFE verilerini açıkladı. Buna göre haziran ayında enflasyon aylık bazda yüzde 3,05 olurken yıllık bazda yüzde 68,68 olarak gerçekleşti.