Tıbbî kenevir teklifi yasalaştı: Hangi ürünlerde kullanılacak, nerelerde satılacak?

Kenevirden elde edilen ürünlerin eczanelerde satışı sağlık alanında yeni düzenlemeler getiriyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edilen kanun teklifi, kenevirden elde edilen çeşitli ürünlerin eczanelerde satışını düzenleyen yeni yasal düzenlemeleri içeriyor. Artık kenevirden ilaç etkin maddesi elde etmek için yetiştiricilik kapsamı genişletilmiş durumda. Tıbbî ürünler, sağlık ürünleri ve kişisel bakım ürünlerinde kenevir kullanımı da destekleniyor.

“Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” olarak adlandırılan düzenleme, tıbbî kenevirin eczanelerde satışına olanak sağlıyor. Bu düzenleme uzun süredir tartışılan bir konuydu ve sonunda kabul edilerek yasalaştı.

AKP’nin önerdiği düzenleme, kenevirin kötü amaçlarla kullanımı konusunda endişeleri artırdı. Ancak kenevirin yetiştirilmesi ve işlenmesinden sorumlu kurumlar netleşti: Tarım ve Orman Bakanlığı yetiştirme ve hasat süreçlerini denetlerken, Sağlık Bakanlığı işleme, ihracaat ve satışı yönetecek, eczanelerde satış kontrol edilecek.

Muhalefetin endişelerine rağmen AKP, Türkiye’nin kenevirle ilgili en sıkı kuralları uygulayan ülke olduğunu vurgulayarak düzenlemeyi savunuyor. Ürünlerin niteliğinin belirlenmesi ve kötüye kullanımın önlenmesi hedefleniyor.

Related Posts

Nazilli’de Kaçak Cinsel Gücü Artırıcı Gıda Takviyeleri Ele Geçirildi

Aydın’ın Nazilli ilçesinde polisin düzenlediği operasyonda bir iş yerinde 263 adet kaçak cinsel gücü artırıcı gıda takviyesi bulundu. Soruşturma devam ediyor.

Sıcak havalarda gazlı içecek tüketmek susuzluğu artırıyor

Sıcak havalarda özellikle bilinçsiz gazlı içecek tüketmenin sağlığı tehlikeye attığını belirten Diyetisyen Mısra Beste Köleoğlu, “Gazlı içeceklerdeki kafein idrar söktürücü etki yapar, bu da su kaybını artırır. Şeker oranı yüksek bu içecekler kan şekerinde dalgalanmalara da yol açabilir. Özellikle diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar için bu içecekler risklidir” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi “tetkik kısıtlaması” getirdi: TTB’den “Hekim bağımsızlığına darbe!” tepkisi geldi!

“Hangi branştan olursa olsun bütünlüklü bir değerlendirme yapmak her hekimin hem görevi hem sorumluluğudur”

Yabancılar aile hekiminden hizmet alabilir mi? Aile Hekimliği düzenlemesinin detayları

Aile Hekimliği Kanunu’nda yapılan yeni düzenlemeye göre; aile hekimleri, hafta sonları ve genel tatil günlerinde akupunktur ve fitoterapi hizmeti verebilecek, her basamakta ücretli olan ‘özel amaçlı raporlar’ aile sağlığı merkezlerinden daha az ücret ödenerek alınabilecek. Peki yabancılar aile hekiminden hizmet alabilir mi? İşte yeni düzenlemenin detayları.

Erken tanı umut veriyor: Belirtiler 5 yaşında kaybolabilir

Antalya Bilim Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serhat Nasıroğlu’nun 1465 çocuk üzerinde yaptığı araştırmaya göre, otizmde erken tanı ve yoğun eğitim, çocukların tanıyı tamamen kaybetme şansını artırıyor. Tanıyı kaybeden çocukların teşhis yaşı ortalama 2,4; tanıyı bırakma yaşı ise 5,5.

Sosyal hayatı mahveden hastalık: Balık Kokusu Sendromu

Prof. Dr. Zeynep Ocak, “Balık kokusu sendromu sosyal hayatı bitiriyor, kişinin dışlanmasına ve yalnızlaşmasına neden oluyor” dedi.