Sıcak havalarda gazlı içecek tüketmek susuzluğu artırıyor

Sıcak Havalarda Sağlıklı Beslenme Önerileri

Yaşlılar, çocuklar, hamileler ve kronik hastalığı olan bireylerin sıcaklık değişimlerinden daha fazla etkilendiği belirtiliyor. Medical Park Bahçelievler Hastanesi’nden Diyetisyen Mısra Beste Köleoğlu, yaz aylarında sıcak havalarda beslenme önerilerinde bulundu. Yüksek sıcaklığın terleme yoluyla sıvı ve elektrolit kaybını artırdığına ve sindirim sistemini hassaslaştırdığına dikkat çeken Köleoğlu, hafif, su içeriği yüksek ve kolay sindirilebilir gıdaların tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Aşırı Sıcaklarda Tüketilebilecek İçecekler

Aşırı sıcaklarda sıvı kaybıyla birlikte minerallerin de azaldığına işaret eden Diyetisyen Köleoğlu, mineral kayıplarını telafi etmek için maden suyu, az tuzlu ayran, taze meyve suları ve kafeinsiz bitki çaylarının tüketilmesini öneriyor. Bu içecekler, terlemeyle oluşan mineral kayıplarını dengelemeye yardımcı olabilir.

‘Gazlı İçeceklerden Uzak Durun’

Diyetisyen Köleoğlu, susuzluğu gidermek için gazlı içeceklerin tüketilmesinin riskli olabileceğini belirtiyor. Gazlı içeceklerdeki kafein idrar söktürücü etkisiyle su kaybını artırabilir ve kan şekerinde dalgalanmalara yol açabilir. Bu nedenle özellikle diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanların gazlı içeceklerden kaçınması gerektiğini söylüyor.

  • Sıcak havalarda sindirimi zorlayan yiyeceklerden uzak durun.
  • Sebze ve meyve tüketiminizi dengeli bir şekilde yapın.
  • Enerji ihtiyacınıza göre beslenmeyi planlayın.

‘Gıda Zehirlenmesinden Korunma Yolları’

Yaz aylarında gıda zehirlenmelerinin başlıca nedeninin uygun saklanmayan veya yeterince pişirilmeyen et ve tavuk ürünleri olduğunu söyleyen Köleoğlu, bu riski önlemek için bazı önerilerde bulunuyor. Et ve tavuk alışverişinden sonra hemen buzdolabına kaldırılması gerektiğini belirten Köleoğlu, ayrıca çiğ etle temas eden yüzeylerin dezenfekte edilmesi gerektiğini vurguluyor.

‘Besin Zehirlenmesini Önleyecek 4 Öneri’

Sıcak havalarda besin zehirlenme riskini azaltmak için şu önerilere dikkat edin:

  1. Et, süt ve yumurta buzdolabında saklanmalı.
  2. Pişmiş yemekler hemen tüketilmeli veya soğutulmalıdır.
  3. Çiğ ve pişmiş gıdalar ayrı şekilde muhafaza edilmelidir.
  4. Açıkta satılan veya bozulmuş yiyeceklerden kaçının.

‘Sebzeler ve Meyveler Yeterince Yıkanmalıdır’

Yaz aylarında yapılan yaygın beslenme hatalarına dikkat çeken Diyetisyen Köleoğlu, sebze ve meyvelerin yeterince yıkanmamasının sindirim bozukluklarına neden olabileceğini belirtiyor. Ayrıca sıcak havalarda düzenli su tüketmenin, sebze ve meyveleri öğünlerde eksik etmemenin ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarına sadık kalmanın önemine değiniyor.

‘Sıcak Havalarda Sağlıklı Beslenme Tüyoları’

Sıcak havalarda sağlıklı beslenmenin pratik yolları hakkında bilgi veren Diyetisyen Köleoğlu, günlük su tüketimini arttırmayı, sebzeleri ve meyveleri öğünlerde eksik etmemeyi, kızartma yerine haşlama veya ızgara tercih etmeyi ve dengeli beslenmeye özen göstermeyi öneriyor.

Related Posts

Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi “tetkik kısıtlaması” getirdi: TTB’den “Hekim bağımsızlığına darbe!” tepkisi geldi!

“Hangi branştan olursa olsun bütünlüklü bir değerlendirme yapmak her hekimin hem görevi hem sorumluluğudur”

Yabancılar aile hekiminden hizmet alabilir mi? Aile Hekimliği düzenlemesinin detayları

Aile Hekimliği Kanunu’nda yapılan yeni düzenlemeye göre; aile hekimleri, hafta sonları ve genel tatil günlerinde akupunktur ve fitoterapi hizmeti verebilecek, her basamakta ücretli olan ‘özel amaçlı raporlar’ aile sağlığı merkezlerinden daha az ücret ödenerek alınabilecek. Peki yabancılar aile hekiminden hizmet alabilir mi? İşte yeni düzenlemenin detayları.

Erken tanı umut veriyor: Belirtiler 5 yaşında kaybolabilir

Antalya Bilim Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serhat Nasıroğlu’nun 1465 çocuk üzerinde yaptığı araştırmaya göre, otizmde erken tanı ve yoğun eğitim, çocukların tanıyı tamamen kaybetme şansını artırıyor. Tanıyı kaybeden çocukların teşhis yaşı ortalama 2,4; tanıyı bırakma yaşı ise 5,5.

Sosyal hayatı mahveden hastalık: Balık Kokusu Sendromu

Prof. Dr. Zeynep Ocak, “Balık kokusu sendromu sosyal hayatı bitiriyor, kişinin dışlanmasına ve yalnızlaşmasına neden oluyor” dedi.

Gençleşme vaadiyle gelen büyük tehlike! Hormonları mahvediyor, sakın yüze sürmeyin

Sosyal medyada yaygınlaşan tehlikeli bir güzellik trendi, kadın sağlığını riske atıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, östrojen içerikli vajinal kremlerin yüz bölgesine uygulanmasının ciddi hormonal dengesizliklere ve uzun vadede kanser riskine yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Görülme yaşı 15’e kadar düştü! Ani ve zorlayıcı hareket sonrasında başlıyorsa dikkat

Bel fıtığının katlanarak arttığını söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Ferda Özdemir, son yıllarda ise gençler arasında daha sık görüldüğüne dikkat çekti.