Rüyalar o hastalığın habercisi olabilir! Yapay Zeka ile yeni tanı yöntemi

Yapay Zeka ile Yeni Uyku Bozukluğu Teşhis Yöntemi Geliştirildi

Mount Sinai Tıp Fakültesi’nde yapılan bir araştırmada, Dr. Emmanuel During önderliğindeki ekip, uyku bozukluklarının teşhisinde yapay zeka destekli bir algoritma geliştirdi. Bu algoritma, uyku sırasında kaydedilen videolardaki hareketleri analiz ederek REM uykusu davranış bozukluğunu teşhis etmede %92 doğruluk oranına sahip.

REM uykusu davranış bozukluğu (RBD) genellikle diğer uyku bozukluklarıyla karıştırılabilmektedir. Hastalar, rüyalarını konuşma, gülme, bağırma veya yatakta hareket etme gibi belirtilerle gösterirler. Kesin bir teşhis için ileri düzey video-polysomnografi testi gereklidir.

Araştırmada, 170 hasta üzerinde yapılan 2D kamera ile yapılan uyku testleri sonucunda, algoritmanın REM uykusu sırasında kaydedilen hareketleri analiz ederek RBD teşhisi koymada etkili olduğu gözlemlendi. Bu durum, RBD’nin demans ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıkların erken belirtisi olabileceğini düşündürmektedir.

Birleşik Krallık’ta 153 bin Parkinson hastası ve 944 bin demans hastası bulunmaktadır. Demansın yıllık ekonomik maliyeti 42 milyar sterlin tahmin edilirken, bu rakamın önümüzdeki 15 yılda 90 milyar sterline ulaşması beklenmektedir. Bu nedenle, bu tür hastalıkların erken teşhisi ve tedavisi büyük önem taşımaktadır.

Related Posts

Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi “tetkik kısıtlaması” getirdi: TTB’den “Hekim bağımsızlığına darbe!” tepkisi geldi!

“Hangi branştan olursa olsun bütünlüklü bir değerlendirme yapmak her hekimin hem görevi hem sorumluluğudur”

Yabancılar aile hekiminden hizmet alabilir mi? Aile Hekimliği düzenlemesinin detayları

Aile Hekimliği Kanunu’nda yapılan yeni düzenlemeye göre; aile hekimleri, hafta sonları ve genel tatil günlerinde akupunktur ve fitoterapi hizmeti verebilecek, her basamakta ücretli olan ‘özel amaçlı raporlar’ aile sağlığı merkezlerinden daha az ücret ödenerek alınabilecek. Peki yabancılar aile hekiminden hizmet alabilir mi? İşte yeni düzenlemenin detayları.

Erken tanı umut veriyor: Belirtiler 5 yaşında kaybolabilir

Antalya Bilim Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serhat Nasıroğlu’nun 1465 çocuk üzerinde yaptığı araştırmaya göre, otizmde erken tanı ve yoğun eğitim, çocukların tanıyı tamamen kaybetme şansını artırıyor. Tanıyı kaybeden çocukların teşhis yaşı ortalama 2,4; tanıyı bırakma yaşı ise 5,5.

Sosyal hayatı mahveden hastalık: Balık Kokusu Sendromu

Prof. Dr. Zeynep Ocak, “Balık kokusu sendromu sosyal hayatı bitiriyor, kişinin dışlanmasına ve yalnızlaşmasına neden oluyor” dedi.

Gençleşme vaadiyle gelen büyük tehlike! Hormonları mahvediyor, sakın yüze sürmeyin

Sosyal medyada yaygınlaşan tehlikeli bir güzellik trendi, kadın sağlığını riske atıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, östrojen içerikli vajinal kremlerin yüz bölgesine uygulanmasının ciddi hormonal dengesizliklere ve uzun vadede kanser riskine yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Görülme yaşı 15’e kadar düştü! Ani ve zorlayıcı hareket sonrasında başlıyorsa dikkat

Bel fıtığının katlanarak arttığını söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Ferda Özdemir, son yıllarda ise gençler arasında daha sık görüldüğüne dikkat çekti.