Prof. Dr. Hilmi Apak: Çocuklarda yetersiz beslenme IQ düşüklüğüne sebep oluyor

Kan Hastalıkları ve Çocuklar Üzerindeki Etkileri

Meral Karadağ’ın sunumuyla ekrana gelen “İyileşme Burada Başlar” programına katılan Prof. Dr. Hilmi Apak, Türkiye’deki çocuklarda sıkça rastlanan kan hastalıkları hakkında çarpıcı bilgiler paylaştı. Anemi gibi demir eksikliği ve hemofili gibi konularda önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de Kan Hastalıklarının Durumu

Prof. Dr. Hilmi Apak’a göre Türkiye’de en yaygın kan hastalığı anemi. Demir eksikliğinin çocuklarda sıkça görülen bir sorun olduğunu belirten Apak, demir eksikliğinin ana belirtisinin iştahsızlık olduğunu söyledi. Ayrıca, hastalığın ilerleme aşamasında solukluk gibi belirtilerin ortaya çıktığını vurguladı.

Farkındalık Eksikliği

Demir eksikliğinin toplum genelinde yaygın olduğunu ancak herkesin anemi olmadığını belirten Apak, “Toplumun %60’ında demir eksikliği görülüyor ancak anemi durumu yok” diyerek farkındalık eksikliğine dikkat çekti. Ayrıca, çocukların gelişim döneminde protein alımının önemine değinerek her öğünde protein tüketiminin önemine vurgu yaptı.

Sağlık Kontrolleri Önemli

Programda hemofili hastalığına da değinen Apak, bu rahatsızlığın kan pıhtılaşma sorunu olduğunu belirtti. Hemofili belirtilerinin eklem içi kanamalar, burun kanamaları ve uzun süren adet dönemleri olduğunu söyleyen Apak, düzenli sağlık kontrollerinin önemini vurgulayarak, “Çocuğunuzu rutin olarak kontrol ettirin, hastalandığında değil” uyarısında bulundu.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol.

  • Reklamdır

Related Posts

Sıcak havalarda gazlı içecek tüketmek susuzluğu artırıyor

Sıcak havalarda özellikle bilinçsiz gazlı içecek tüketmenin sağlığı tehlikeye attığını belirten Diyetisyen Mısra Beste Köleoğlu, “Gazlı içeceklerdeki kafein idrar söktürücü etki yapar, bu da su kaybını artırır. Şeker oranı yüksek bu içecekler kan şekerinde dalgalanmalara da yol açabilir. Özellikle diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar için bu içecekler risklidir” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi “tetkik kısıtlaması” getirdi: TTB’den “Hekim bağımsızlığına darbe!” tepkisi geldi!

“Hangi branştan olursa olsun bütünlüklü bir değerlendirme yapmak her hekimin hem görevi hem sorumluluğudur”

Yabancılar aile hekiminden hizmet alabilir mi? Aile Hekimliği düzenlemesinin detayları

Aile Hekimliği Kanunu’nda yapılan yeni düzenlemeye göre; aile hekimleri, hafta sonları ve genel tatil günlerinde akupunktur ve fitoterapi hizmeti verebilecek, her basamakta ücretli olan ‘özel amaçlı raporlar’ aile sağlığı merkezlerinden daha az ücret ödenerek alınabilecek. Peki yabancılar aile hekiminden hizmet alabilir mi? İşte yeni düzenlemenin detayları.

Erken tanı umut veriyor: Belirtiler 5 yaşında kaybolabilir

Antalya Bilim Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serhat Nasıroğlu’nun 1465 çocuk üzerinde yaptığı araştırmaya göre, otizmde erken tanı ve yoğun eğitim, çocukların tanıyı tamamen kaybetme şansını artırıyor. Tanıyı kaybeden çocukların teşhis yaşı ortalama 2,4; tanıyı bırakma yaşı ise 5,5.

Sosyal hayatı mahveden hastalık: Balık Kokusu Sendromu

Prof. Dr. Zeynep Ocak, “Balık kokusu sendromu sosyal hayatı bitiriyor, kişinin dışlanmasına ve yalnızlaşmasına neden oluyor” dedi.

Gençleşme vaadiyle gelen büyük tehlike! Hormonları mahvediyor, sakın yüze sürmeyin

Sosyal medyada yaygınlaşan tehlikeli bir güzellik trendi, kadın sağlığını riske atıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, östrojen içerikli vajinal kremlerin yüz bölgesine uygulanmasının ciddi hormonal dengesizliklere ve uzun vadede kanser riskine yol açabileceği konusunda uyarıyor.