Pirinçte arsenik seviyesi arttı: Milyonlarca insan kanser riskiyle karşı karşıya

İklim Değişikliği Pirinçteki Arsenik Seviyesini Artırıyor

Lancet Planetary Health dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, iklim değişikliği nedeniyle pirinçteki arsenik seviyesi artıyor. Bu durum, özellikle Asya ülkelerinde 2050 yılına kadar milyonlarca insanın kanser riskiyle karşı karşıya kalmasına neden olabilir.

ABD’deki Columbia Üniversitesi’nden bilim insanları, sıcaklıkların 2 derecenin üzerine çıkması ve atmosferdeki karbondioksit seviyelerinin artmasının, arsenik gibi zararlı maddelerin pirinç tanelerine daha kolay geçmesini sağladığını belirtiyor.

Pişirilirken de Arsenik Çekebiliyor

Araştırmaya göre, pirinç yetiştirilen toprakların ve sulamada kullanılan suyun arsenikle kirlenmiş olması durumunda, pirinçteki inorganik arsenik seviyesinin tehlikeli ölçüde arttığını ortaya koyuyor. Ayrıca pirinç, pişirilirken kullanılan sudan da arsenik çekebiliyor.

Arsenik maruziyeti, akciğer, mesane ve cilt kanseri gibi birçok kanser türünün yanı sıra, kalp hastalıkları, diyabet, gebelik sorunları, nörogelişimsel bozukluklar ve bağışıklık sistemi problemleriyle de ilişkilendiriliyor.

Çalışmanın başyazarı Columbia Üniversitesi’nden Doç. Dr. Lewis Ziska, “Sonuçlarımız, pirinçteki arsenik artışının yalnızca kanser değil, kalp-damar hastalıkları ve diyabet gibi diğer sağlık sorunlarını da ciddi ölçüde artırabileceğini gösteriyor” dedi.

7 Asya Ülkesi İncelendi

Araştırmacılar, 10 yıl boyunca sahada yapılan deneylerde 28 farklı pirinç türünü inceledi. Elde edilen verilerle, Bangladeş, Çin, Hindistan, Endonezya, Myanmar, Filipinler ve Vietnam gibi Asya ülkelerinde yaşayan milyonlarca insanın maruz kalacağı arsenik miktarı ve sağlık riskleri modellendi.

2050 yılına gelindiğinde sadece Çin’de, pirinçteki arsenik nedeniyle 13,4 milyon kanser vakası yaşanabileceği öngörülüyor. Tüm bölgede ise on milyonlarca yeni kanser vakasının ortaya çıkması bekleniyor.

Ne Yapılabilir?

Araştırmacılar, arsenik maruziyetini azaltmak için şu önlemleri öneriyor:

  • Arsenik emilimini azaltan pirinç türlerinin geliştirilmesi,

  • Pirinç tarlalarında toprak ve su yönetiminin iyileştirilmesi,

  • Kamu sağlığı bilgilendirme kampanyalarıyla halkın bilinçlendirilmesi.

Related Posts

Ütücüler başkanlık çadırında görevliydi

Diyanet’in hac organizasyon talimatında isimleri geçen ütücülerin ‘Başkanlık Çadırı ve Başkanlık Çadırı Kadınlar Bölümü’ için görevlendirildiği yazıyor.

Eski CHP Genel Başkanı Hikmet Çetin, Demirtaş ziyaretini anlattı: Yeni çözüm sürecinde çözüm için “parlemento” vurgusu yaptı

Eski CHP Genel Başkanı Hikmet Çetin, Demirtaş ziyaretini anlattı: Yeni çözüm sürecinde çözüm için “parlemento” vurgusu yaptı

Girit Adası’ndaki orman yangını yerleşim yerlerine sıçradı, 5 kişi yaralandı, bazı evler zarar gördü

Girit Adası’ndaki orman yangını yerleşim yerlerine sıçradı, 5 kişi yaralandı, bazı evler zarar gördü

Trump’ın gümrük vergileri: Neydi ne oldu?

ABD Başkanı Donald Trump, ikinci başkanlık dönemine hızlı başlayarak başta Çin ve Kanada olmak üzere yüksek ek gümrük vergileri açıkladı. Trump “Amerika’yı Yeniden Büyük Yapalım” (MAGA) sloganıyla başladığı vergi yolculuğu nereden başladı ve nereye geldi?

İran’dan Rusya’ya S-400 tepkisi: ‘Putin’in işbirliği budur’

İran’ın eski Meclis Başkan Yardımcısı Mutahhari, Rusya’nın aralarındaki stratejik işbirliği anlaşmasına rağmen İsrail ile savaşta ülkesine silah satmamasına tepki gösterdi.

Sağlıkta skandal bir olay daha! Doktor, hastasından ‘bıçak parası’ istedi

Konya’da bağırsak problemiyle hastaneye başvuran hastasından ameliyat parası olarak nakit 17 bin lira talep ettiği ileri sürülen doktor tutuklandı.