İş dünyasında çöküş hızlandı, dört ayda 1727 şirket iflasın eşiğinde: Konkordato alarmı

Konkordato Taleplerinde Büyük Artış: İflas Eden Şirket Sayısı Yüzde 100’den Fazla Yükseldi

Konkordato Takip platformunun verilerine göre sadece nisan ayında 444 şirket mahkemelerin kapısını çaldı. Aralarından 10’u iflas etti, 199’una geçici, 136’sına ise kesin mühlet verildi. Geçen yılın aynı döneminde sadece 214 şirket konkordato başvurusunda bulunmuştu, bu da bir önceki yıla göre yüzde 100’ü aşan bir artış anlamına geliyor.

Öne çıkan bir diğer veri ise yılın ilk dört ayındaki rakamlar. Ocak-nisan döneminde toplam 1727 şirket konkordato başvurusunda bulundu. Mahkemeler, 1308 dosyada geçici ya da kesin mühlet kararı verdi. İflas kararı çıkan dosya sayısı ise 53 oldu. Geçen yılın aynı dönemi olan 2024’ün ise sadece 706 başvuru kaydedilmişti. Yani bir yıl içinde konkordato taleplerinde yüzde 145’lik bir artış yaşandı.

En Kırılgan İnşaat Sektörü

Sektörel dağılıma göre, 2025’in en kırılgan sektörü inşaat olarak belirlendi. Listede 461 şirketle ilk sırada yer alan inşaat sektörünü, sırasıyla 276 başvuruyla tekstil ve 93 başvuruyla gıda sektörü takip etti. Geçen yılın rekorunu tekstil sektörü kırmıştı. Bu yıl ise inşaat sektörü, kentsel dönüşümdeki duraksama ve kamu ihalelerindeki daralma nedeniyle daha da zorlanıyor. İstanbul, 1061 başvuruyla en fazla konkordato talebinin geldiği il olarak öne çıkıyor.

Ekonomistlere göre, konkordato başvurularındaki keskin artışın arkasında yüksek faiz oranları, kurlardaki dalgalanma, tahsil edilemeyen alacaklar ve iç talepteki keskin daralma gibi temel nedenler yatıyor.

Konkordato Sürecinde Olan Bazı Büyük Firmalar

  • AGE Mutfak Eşyaları AŞ (Bernardo)
  • Yusuf Et Çelik Döner
  • Hunca Kozmetik
  • Akın Tekstil
  • CBF Tekstil
  • Çiçekçi Tekstil
  • Yeşil Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ (Yeşil GYO)

Related Posts

KOBİ’lere destek : 20 milyon liralık desteğe nasıl başvurulur? Hangi işletmeler yararlanabilir?

Küçük ve orta ölçekli işletmeler için KOSGEB tarafından hayata geçirilen “Kapasite Geliştirme Destek Programı” kapsamında ikinci başvuru dönemi başladı. KOBİ’lere 20 milyon lira üst limitli, 36 ay vadeli finansman isin 20 puanlık faiz desteği sağlanacak. Başvuru süreci 2 Mayıs itibarıyla başladı ve 30 Haziran’a kadar devam edecek.

TCMB’den dolar sahiplerine kötü haber

Merkez Bankası (TCMB) yaklaşık iki ay önce Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla başladığı sıkılaştırma adımlarına ek olarak TL’ye geçişi desteklemeyi amaçlaya bazı makroihtiyati tedbirler aldı. Kısıtlama kararları ile bankaların döviz manevra alanı daraltıldı.

‘Türkiye dünyanın karavan üretim merkezi olabilir’

Türkiye karavan sektörü, 2025 yılında hem iç pazarda, hem de ihracatta güçlü bir ivme yakalarken, sektörün en önemli buluşmalarından biri olan Hobbyfest Karavan Festivali, 9-11 Mayıs 2025 tarihleri arasında İstanbul Kozyatağı MetroGross Market Açık Otopark Alanı’nda düzenlenecek.

TEKNOFEST’te büyük final

TEKNOFEST KKTC’nin finali de yoğun bir ilgiye sahne oldu. Türkiye Yüzyılı’nın Kıbrıs Türkü’nün de yüzyılı olacağını dile getiren Cevdet Yılmaz son 20 yılda Türk savunma sanayisinde bir devrim yaşandığını vurguladı.

E-ithalatta ‘zehirli ayakkabı’ tehlikesi

Ayakkabı ile ev ve mutfak eşyası üreticileri, yurt dışından e-ithalat yoluyla yurda giren ürünlerde kanserojen riski olduğu gerekçesiyle Ticaret Bakanlığı ile temasa geçti.

Nisan sonunda hükümet tarafından devreye alınan uygulama ikili ticareti zora soktu: Irak’la 72 saat krizi

Türkiye’nin en önemli ihracat pazarlarından Irak’a ihracatta sıkıntı yaşanıyor. TIR kuyrukları uzarken ihracatçının gözü Başbakan Muhammed Şiya es Sudani ile yapılacak görüşmelerde.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir