Gabar petrolünün ekonomi ve istihdama olumlu etkisi

Şırnak Gabar’da Yapılan Petrol Keşifleri Türkiye’nin Enerji Sektöründe Yeni Bir Dönemi Başlattı

Ülkenin enerji sepetinde büyük bir öneme sahip olan petrol, Şırnak’ta gerçekleştirilen 90 yılı aşkın sondaj ve keşif çalışmaları sonucunda ciddi rezervlere ulaştı. İlk sondaj çalışması 1934 yılında Baspirin-1 kuyusunda yapılan Şırnak, Gabar’da keşfedilen rezervlerle petrol şehri olarak anılmaya başlandı.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), enerjide dışa bağımlılığın azaltılması ve yerli kaynakların kullanımının artırılması amacıyla yürüttüğü çalışmalar kapsamında, Gabar Dağı’nda 10 Mayıs 2021’de Şehit Esma Çevik-1 arama kuyusunda 36 API graviteye sahip petrol keşfi gerçekleştirdi.

Rezervlerin açılan üretim kuyularıyla 2022 sonunda üretime geçilirken, Nisan 2023’te Şehit Aybüke Yalçın Sahası’nda 41 API gravite değerine sahip 600 milyon varillik petrol rezervi keşfedildi ve deneme üretimlerine başlandı. Bu keşif, Cumhuriyet tarihinin en büyük petrol keşfi olarak kaydedildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan “2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı”nda belirtilene göre, Şehit Esma Çevik, Şehit Teğmen Akdeniz, Şehit Aybüke Yalçın, Mehmet İrfan Güler, Bülent Sadioğlu ve Bulmuşlar sahalarında keşfedilen petrol rezervlerinin toplamı 867 milyon varile ulaştı.

GABAR ‘EN VERİMLİ SAHA’ SATÜSÜNDE

Türkiye’nin günlük yaklaşık 1 milyon varil petrol tüketimi olan ülkesinde gerçekleştirilen keşiflerle birlikte yerli üretimin payı artarken, Gabar hızla Türkiye’nin en verimli petrol sahası haline geldi.

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’nin günlük petrol üretimi 1999’da yaklaşık 59 bin varil iken 2020’de 64 bin varile, 2021’de 69 bin varile ve 2022 sonunda 80 bin varile yükseldi. Gabar’daki rezervlerin üretime geçmesiyle buradan elde edilen üretim miktarı 81 bin varili aştı. Türkiye’nin toplam petrol üretimi, diğer bölgelerdeki kuyularla birlikte 135 bin varilin üzerine çıktı.

Türkiye’nin yerli petrol üretiminin tüketimin yüzde 15’inden fazlasını karşıladığı göz önüne alınıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, Gabar sahasındaki yıllık üretim 2,3 milyar dolarlık ekonomik kazanç sağlarken artan üretim, petrol ithalatının azalmasına da olanak tanıyor.

Gabar’da bu yıl petrol üretiminin 100 bin varile ulaşması hedefleniyor. Bu doğrultuda sahada faaliyette olan toplam kuyu sayısı 99’a yükseldi.

PETROL KEŞİFLERİ İSTİHDAMA OLUMLU YANSIDI

Şırnak’ın kalkınmasında önemli bir rol oynayan keşifler, bölgeye yapılan yatırımlarla 540 kilometreden fazla yol ağı oluşturulmasını sağlarken, 3.200’den fazla personel istihdam edildi.

Şırnak, petrol üretiminden kaynaklanan yatırımlarla göç alan bir şehir haline geldi. Gabar’da öngörülen 25 yıllık petrol üretim takvimi sayesinde işsizlik oranının düşmesi ve ekonomik kalkınmanın devam etmesi bekleniyor.

Türkiye’nin petrol sektöründe öncü olan TPAO, Gabar’daki keşiflere yenilerini eklemek için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Şirketin planlarına göre, Gabar çevresinde ve çeşitli illerde aramalar yapılacak ve bu yıl karada 269, denizde 10 kuyu delinmeye başlanacak.

YERLİ PETROL ÜRETİMİ YERLİ TEKNOLOJİ İLE DESTEKLENİYOR

Gabar’da yerli teknoloji kullanılarak petrol üretiminin artırılması adına çalışmalar hızla devam ederken, yerli imkanlarla geliştirilen sondaj kuleleri çeşitli sahalarda devreye alındı.

Konya’da Petrotek Global firması tarafından üretilen ve 5 bin metre derinliğe kadar sondaj yapabilen “TP1500” model 2 kule devreye girdi. Kulelerden ilki olan Koca Yusuf, Gabar’a, diğeri olan Seyit Onbaşı ise Diyarbakır’a sevkedildi.

Related Posts

Akaryakıta en büyük zam geldi: Tarihe geçti

İsrail’in, İran’a yönelik saldırıları sonrası başlayan gerilimin ardından brent petrol fiyatlarının 78 dolar seviyelerine tırmanmasıyla benzin ve motorine zam geldi. AKARYAKITA EN BÜYÜK ZAM GELDİ Petrol fiyatlarında yaşanan artışla birlikte bu gece …

Borsa günü yükselişle tamamladı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 101,35 puan artarken, toplam işlem hacmi 80 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,25, holding endeksi yüzde 1,09 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 3,07 …

Kent Lokantalarında fiyat değişti!

İBB Meclisi’nde kabul edilen revize ücret tarifesiyle sosyal hizmetlerde artışlar yapıldı. Kent Lokantası menüsü 40 TL’den 70 TL’ye çıkarken, belediye kreşlerinde aylık ücret 5 bin TL oldu. İBB Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığı Gelirler Şube …

Yeni Şafak’tan bir salvo daha: Bakan Şimşek ve Merkez Bankası hedefte!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz politikası ve Mehmet Şimşek’in ekonomi yönetimi eleştirilerin odağında. İktidara yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak, politika kararları ve sektörel etkiler üzerine sert eleştirilerine devam ediyor. Faiz indirimi beklentileri ve yaşanan baskılar tartışmaları artırıyor.

Borsa İstanbul güne yükselişle başladı – 17 Haziran 2025

Haftanın ilk işlem gününde alıcılı seyreden Borsa İstanbul BIST 100 endeksi güne yüzde 0,06 yükselişle 9.355,81 puandan başladı.

Bolu’da otobüs fiyatlarına yüzde 33 zam: Öğrenciler protesto etti!

Bolu Belediye Meclisi’nin haziran ayı toplantısında otobüs biletlerine yapılan yüzde 33’lük zam sonrası öğrenciler, İzzet Baysal Caddesi’nde slogan atarak protesto düzenledi.