Çin’in sanayi hamlesi demir cevheri fiyatlarını ateşledi

Çin’in Çelik Politikası Demir Cevheri Fiyatlarını Tavana Çıkardı

Çin hükümeti, çelik üretiminde israfı önlemek ve sektörün kapasite fazlasını kontrol altına almak için yeni önlemler alarak büyük bir adım attı. Bu kararlar sayesinde Çinli çelik fabrikaları daha fazla kar elde ederken, üretim oranlarında da belirgin bir artış gözlemlendi. Artan üretim sebebiyle doğal olarak demir cevheri talebi de yükseldi. Pazartesi günü, demir cevheri vadeli işlemleri ton başına 800 yuanı geçerek neredeyse beş ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu yükseliş sadece Çin’in çelik politikası ile sınırlı değil. Çin Sanayi ve Bilişim Teknolojileri Bakanlığı’nın büyüme konusundaki kararlılığı da piyasalara güven aşıladı.

Tedarik Daralıyor: Brezilya ve Avustralya Geri Çekiliyor

Fiyat artışının bir başka sebebi de arzda yaşanan sıkışma. Dünyanın en büyük demir cevheri ihracatçılarından Brezilya ve Avustralya, sevkiyatlarında belirgin bir düşüş yaşadı. Bu düşüş, küresel tedarik zincirinde daralmaya ve stokların hızla tükenmesine neden oldu. Hem iç piyasada hem de uluslararası piyasalarda oluşan arz-talep dengesizliği, demir cevheri fiyatlarının yükselmesinde etkili oldu. Özellikle Çin limanlarında stok azalması, fiyatların önümüzdeki dönemde daha da yükselme olasılığını artırıyor.

Sanayi Eylem Planı: 10 Sektöre Can Suyu

Çin Sanayi ve Bilişim Teknolojileri Bakanlığı’nın hayata geçirdiği geniş kapsamlı eylem planı sadece çelik sektörünü değil, makine, otomotiv, elektrikli ekipmanlar gibi temel alanları da kapsıyor. Planın içinde demir dışı metaller, petrokimya ve inşaat malzemeleri gibi sektörler de bulunuyor. Bu stratejik plan, sanayi emtialarına olan talebin orta ve uzun vadede yüksek seyretmeye devam edeceğini işaret ediyor. Uzmanlara göre, demir cevheri gibi temel girdilerdeki fiyat artışları, bu yapısal değişimin sadece bir başlangıcı olabilir.

Related Posts

Milli İHA teknolojilerine katıldı: Dünyanın ilk insansız paramotoru

Havacılık ve İHA alanında yenilikçi çözümler üzerinde çalışan InnoVita Teknoloji, insansız parafoil hava araçları alanında ürünler geliştiriyor. Bu araçlar, esnek kumaş kanat yapısı ile süzülme yeteneğine sahip, genellikle hassas iniş ve yük taşıma …

İslam Memiş ‘Artık bitti’ dedi, altında neler olacağını açıkladı!

Yatırım araçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Altın ve Para Piyasaları uzmanı İslam Memiş, kripto paradan gümüşe, altına kadar yatırımcıların merak ettiği sorulara ceevap verdi. Gündeme Dair Her Şey adlı Youtube kanalının yayınına katılan …

TÜİK’ten “yurt dışı üretici fiyatları” açıklaması: Haziranda arttı

TÜİK, Haziran 2025 dönemine ilişkin yurt dışı üretici fiyat endeksi verilerini açıkladı. Buna göre; yurt dışı üretici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 3,42, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 19,77, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 28 …

İstanbul’da Altın Bileklik Hırsızlığı

Fatih’te bir kadın park sırasında düşürdüğü altın bilekliğini iki hırsıza kaptırdı.

12 ilaç daha SGK ödeme listesine alındı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, tamamı yerli üretim olan 12 ilacın daha geri ödeme listesine alındığını açıkladı. Işıkhan, “İlaçların hastalarımıza şifa olmasını temenni eder, vatandaşlarımıza sağlıklı bir ömür dilerim” ifadelerini kullandı.

6 milyonluk aracın vergisi 17 milyon TL

Meclis’teki düzenlemeyle araçların ÖTV oranları yüzde 80 ila 220 arasında arttı. Zamma elektrikli ve hibrit araçlar da dahil edildi.