DEM Parti’den ‘İstanbul’daki yoksulluk’ ile ilgili araştırma önergesi

İstanbul Milletvekili Çiçek, TBMM’ye Yoksulluk ve Hayat Pahalılığı Araştırması Önerdi

DEM Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek, İstanbul’daki derinleşen yoksulluk, hayat pahalılığı ve gelir adaletsizliğinin incelenmesi amacıyla TBMM’ye araştırma önergesi sundu. Çiçek, şehrin farklı mahallelerinde yaşayan emekçilerin günlük hayatta karşılaştığı zorlukları vurgulayarak, “İstanbul’un gündelik yaşamında artan zorluklar, birçok ailenin aynı evde yaşaması gibi durumlarla net bir şekilde ortaya çıkmaktadır” dedi.

Cengiz Çiçek, önergenin gerekçesinde, Türkiye’deki ekonomik sorunların sadece ekonomik değil, aynı zamanda siyasi ve toplumsal bir mesele olduğunu belirtti. Siyasi iktidarın popülizmi tercih etmesinin ve sermayeyi öncelemesinin ise krizin faturasını emekçilere kesmeye neden olduğunu dile getirdi.

Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi’nin Nisan 2025 raporuna göre, dört kişilik bir memur ailesi için açlık sınırı 34 bin 200 TL, yoksulluk sınırı ise 83 bin 434 TL olarak belirlenmiştir. Çiçek, bu verilerle milyonlarca insanın yoksulluk ve açlık sınırının altında yaşamak zorunda kaldığını vurguladı.

İstanbul Ticaret Odası’nın Mart 2025 verilerine göre, şehirde enflasyonun önceki aya göre %3,79 arttığı ve yıllık bazda %46,23 yükseldiği belirtilmiştir. Bu durumun birçok aileyi temel ihtiyaçlarını karşılamaktan alı koyduğunu aktaran Çiçek, barınma krizine de dikkat çekti.

Türkiye Kiralarda OECD Ülkeleri Arasında İlk Sırada

Ek olarak, Çiçek, OECD’nin 2024 verilerine göre Türkiye’nin kira artışında yıllık bazda %66 ile 38 ülke arasında birinci sırada olduğunu aktardı. 3 yıllık dönemde ise bu artışın %409’a ulaştığını belirtti.

Çiçek, İstanbul’da ortalama bir konutun kirasının 26 bin 500 TL’ye yükseldiğini ancak net asgari ücretin 22 bin 104 TL olduğunu dile getirerek, bu durumun barınma hakkını zorlaştırdığını ve gelir adaletsizliğini derinleştirdiğini söyledi.

İstanbul’da yaşanan bu ekonomik sorunlara dikkat çeken Çiçek, insan onurunu esas alan politikalar geliştirilmesi çağrısında bulunarak, şehirdeki emekçilerin yaşam mücadelesini ön plana çıkardı. Çiçek, “İstanbul’da yaşanan hayat pahalılığı, barınma krizi ve yoksullaşmanın nedenlerinin tespit edilmesi ve insan onurunu koruyan sosyal politikaların hayata geçirilmesi için Meclis Araştırması Komisyonu kurulması zorunludur” şeklinde konuştu.

Related Posts

Fatih’te feci olay: Tramvayın çarptığı kadın hayatını kaybetti

İstanbul Fatih’te yolun karşısına geçmeye çalışırken tramvayın çarptığı 53 yaşındaki Fatma Karaaslan, ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

Adıyaman Belediye Başkanı Tutdere duyurdu: Sırrı Süreyya Önder’in adı memleketinde yaşatılacak

TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in adın kent merkezinde yapılacak yeni bir parka verilecek. Karar, Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere tarafından duyuruldu.

Fransa’da Türk ailenin evinde yangın çıktı: 3 çocuk hayatını kaybetti

Fransa’nın Strasbourg kenti yakınlarındaki Brumath’ta Türk ailenin evinde yangın çıktı. Rizeli ailenin 3 çocuğu hayatını kaybetti.

Maç biter bitmez taraftarlar birbirine girdi

Balıkesir’de karşılaşma sonrası iki takım taraftarı arasında kavga çıktı.

Kadıköy’de balkon çöktü: Bina tedbiren boşaltıldı

Kadıköy’de bir binanın 5’nci katındaki balkon çöktü. Bina tedbir amacıyla boşaltıldı.

CHP’li Tanrıkulu paylaştı: ‘AK Parti iktidara geldiğinden beri 34 bin 908 işçi yaşamını yitirdi’

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Adalet ve Kalkınma Partisi’nin iktidara geldiği 2002’den bu zamana kadar toplam 34 bin 908 işçi yaşamını yitirdi. 2025 yılının ilk 3 ayında yaşamını yitiren işçi sayısı ise 443. Birilerinin dediği gibi iş cinayetleri kader, fıtrat değil, cinayettir. Adalet ve Kalkınma Partisi bir siyasal tercih olarak iş güvenliği ve işçi sağlığı konusunu bir öncelik yapmış değil” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir